Първото висше икономическо училище у нас - Икономическият университет вав Варна празнува 100 години от своето създаване.

„Това е много отговорен юбилей. Падна се възможността на това ръководство да преведе университета през 100-годишния юбилей. Това е изключителна отговорност“, заяви ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров за „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

Той коментира и настоящата ситуация с икономиката в условията на COVID-19. „Когато говорим за криза, трябва да говорим и за възможности. Не можем да говорим за криза по принцип, защото различните стопански субекти, дори в един сектор, се влияят по различен начин“, каза той.

Според него, най-засегнатите сектори у нас са тези, които са били в забранителен режим. „Това са туризма, хотелите, ресторантите и др. Строителството и пазарът на недвижими имоти - също са сред засегнатите сектори. Там може би ще има стъписване в рамките на няколко месеца, но след това всичко ще се възстанови“, коментира Станимиров.

Запитан как оценява икономическите мерки, които се прилагат у нас, той коментира: „Първият приоритет на правителството беше да се съхрани здравето на хората. С това мисля, че то се справи страхотно. Относно икономическте мерки - правителството полага много усилия. Друг е въпросът, че няма как да се спасят бизнеси, които са били в реанимация преди кризата“.
nova.bg