Играчите на наркопазара у нас не живеят в България
Играчите на наркопазара у нас не живеят в България / снимка: БГНЕС, архив
Играчите на наркопазара у нас не живеят в България
25025
Играчите на наркопазара у нас не живеят в България
  • Играчите на наркопазара у нас не живеят в България

Основните играчи на наркопазара у нас и хората, които отговарят за трафика на дрога през българска територия, не живеят в България, а в Германия и Испания, разказа пред Дарик бившият заместник-директор на ГДБОП Калин Михов, който отговаряше и за борбата с трафика на наркотици. Родните престъпни групи според него отговарят за транспорта на дрогата само през територията на страната. Хероинът, минаващ през Северночерноморския път, се контролира от турски наркоорганизации, а кокаинът - от латиноамерикански картели.

Според Калин Михов наркоорганизациите често редуват пътищата за трафик на дрога. Ако в момента 60% от дрогата минава през Северночерноморския път, то след време трафикантите е възможно да сменят пътя на дрогата и той да минава през териториите на бившите съветски републики.

Ето какво сподели още пред Дарик Калин Михов: България се използва като страна, която не е подозрителна откъм кокаин, затова от трафикантите понякога се използва за изчистване на пратката, защото в Западна Европа като дойде контейнер от България, не го проверяват за кокаин, а контейнерите от Южна Америка ги проверяват на 20-30%. В основните организации за хероина българите не са големите босове. Българските организации основно отговарят за транспорта и то за този през България, иначе основните организатори са турските наркотрафикантски организации, чиито шефове са в Турция или Западна Европа. Те са си подсигурили производството или доставката до Турция и пласирането в Западна Европа след това. Тези, които ги обвиняваха в трафик от Южна Америка за Европа с яхтите, те са базирани в Испания или Германия. Транспортът се осъществява директно. Убийството на Поли Пантев не е извършено, защото кокаинът е бил негов, а защото той се е опитал да го отстрани. Той е отговарял за преноса му през България или от Южна Америка до Западна Европа.