/ ThinkStock/Getty Images
Активиране на неактивните около 200 000 безработни българи, ремиграция на тези сънародници, които в момента работят в чужбина и привличане на чужди работници. Тези три сценария за преодоляване на кризата с липсата на работна ръка предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на 12-та среща на бизнеса с правителството.

Населението на България бързо намалява, но за нейните граждани имигрантите не са добре дошли

По сценария с активирането на безработните българи, вицепремиерът Дончев призна, че тази задача е много трудна, защото от тези 200 000 безработни 75 000 от тях не са работили за период по-дълъг от две години. Освен това една част от безработните са нискообразовани и без трудови навици. Друга част от тях пък са десоциализирани.

По въпроса за ремиграцията Томислав Дончев заяви, че около 25 000 годишно напускат България, а около половината се завръщат обратно. Според него трябва да се направи анализ на причините, поради които хората се завръщат обратно в България. Вицепремиерът е на мнение, че заплатата е основният движещ фактор, но не и единствен.

Северозападна България: Като след бедствие, заличило живота

Според него в голяма част от страната има огромен потенциал от неизползвани жилища, от който някои работодатели могат да използват. "Това може да бъде един от стимулите, когато някой реши да приеме работа обратно в България или в друго населено място", допълни Томислав Дончев.

Освен това решението на човек къде да живее и работи зависи и от детска градина, училище, път, опасността да откраднат автомобила, парк, чистота на въздуха, здравеопазване. "Това е най-тежката възможна система, която изисква най-голям обем публично финансиране", добави вицепремиерът.

Трябва да се увеличим с 1 млн. души, за да не ни сполети демографска катастрофа

Като трети сценарий, който може да бъде използван за преодоляване на липсата на работна ръка в България, е привличането на чужди работници, предложи Дончев, визирайки най-вече българските общности от съседни и не чак толкова съседни на България държави. Според него в сферата на услугите този вариант работи.
 
БТА