/ БГНЕС
Идея: Да се построи копие на кораба „Радецки“
100625
Идея: Да се построи копие на кораба „Радецки“
  • Идея: Да се построи копие на кораба „Радецки“
Да се построи нов кораб, копие на „Радецки“, за да може този, който имаме, да се съхрани. Това предлага капитанът на единствения параход музей у нас Божин Божинов. Корабът трябва да се яви за доково освидетелстване, в противен случай няма да може да плава. За това са нужни около 250 000 лева, а за набирането им тече благотворителна кампания.
 
Корабът „Радецки“ е точно копие на легендарния параход, от който Ботев и неговите четници слизат на Козлодуйския бряг, за да тръгнат към Врачанския Балкан. Направен е през 1966 г. със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Негов капитан вече 19 години е Божин Божинов.

кораб корабът Радецки
БГНЕС

кораб корабът Радецки
БГНЕС

Споделя, че е плавал на различни кораби, но на „Радецки“ го задържа най-вече любовта към децата. Въпреки, че не е оригиналният кораб, той е изключително ценен и според капитан Божинов, за да се съхрани, трябва да бъде направен нов кораб.
 
"Трябва да се смени статутът на кораба, държавата да се грижи малко по-така... да няма тези кампании за събирания на средства и т.н. Аз не се отказвам от идеята за построяването на един нов кораб. Няма вечни хора, няма и вечни кораби. Всяко нещо си има предел. Нищо не струва на държавата един нов модерен кораб и пак с изявени студенти, ученици да развяват българския трибагреник в басейна на Европа".

кораб корабът Радецки
БГНЕС

кораб корабът Радецки
БГНЕС

Ако доковото освидетелстване не се направи, „Радецки“ няма да може да плава. Ще бъде затруднен и достъпът до него, което ще намали и посещенията. За да не се случи това, от сдружение „Енергийно бъдеще за България“ са организирали кампания за събиране на средства, която продължава до 3 март.
 
Цялото интервю с капитан Божин Божинов чуйте в darikradio.bg