У нас няма такава база данни, но все повече органите на реда действат по сигнали
„Ако човек намери новородено животинче на улицата, на първо място трябва да му осигури временен дом за няколко дни, преглед във ветеринарна клиника, а след това да се търси и дом. Това е най-лесният начин животните да си намерят дом и да им се помогне. За съжаление много хора отчитат проблема, че са попаднали на такъв случай, и разчитат, че някой друг ще свърши работата“. Това коментира Явор Гечев от „Четири лапи“ в интервю за Dariknews.bg.

В рубриката „Гласът на...“ разговаряхме за изоставените новородени, които точно в летния период биват най-често захвърляни и трудно оцеляват, както и за многобройните случаи на агресия и насилие над животни.

котенца малки котета
iStock/Getty Images


Според Явор Гечев едно от най-важните неща е кастрацията на животните, защото има много случаи на захвърлени бебета, тъй като стопаните нямат желание и възможност да се грижат за тях. Той подчерта, че кастрацията от медицинска гледна точка не е в никаква вреда на животното, а дори напротив – любимците живеят по-дълго.

„От морална гледна точка, да оставиш едно куче да роди, или коте, и след това животните да бъдат изхвърлени на улицата, е доста по-жестоко от това животното да бъде кастрирано“, посочи Гечев.

кученца малки кучета
iStock/Getty Images


По думите му вече много хора са запознати с ползите от кастрирането, но нямат средства.

„В тези случаи ветеринарите няма нужда да изискват максималната цена за тази операция и да печелят на гърба на тези хора. Трябва да имат социална отговорност като лекари“, апелира той.

котенца малки котета
iStock/Getty Images


Явор Гечев посочи и стряскащата статистика, че хората, които като деца са посегнали на животно, е много по-вероятно да наранят в бъдеще и човек. Той цитира данните на ФБР, че всички серийни убийци в САЩ са започнали с насилие над животни.

По думите му наказанията у нас за насилие над животни не са достатъчни, но пък в последно време се говори повече за проблема с агресията, което е знак за обществена нетърпимост към тези издевателства.

Чуйте целия разговор в рубриката на Dariknews.bg "Гласът на..."

кученца малки кучета
iStock/Getty Images