/ Продължаваме Промяната
Министърът на отбраната Стефан Янев отговаря на 4 въпроса от трибуната в Народното събрание. Въпросите са за ролята на Министерство на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура, съвместното използване военни бази на територията на България.

В края на октомври МО се включи заедно с МВР, за да патрулират заедно гранични полицаи и български военослужещи, както и за логистична дейност - възстановяване на целостта на оградното съоръжение. Ремонтирано е съоръжението в порядъка на 50 км дължина в част от два участъка - Свиленград и Елхово. Тези дейности приключиха в началото на януари. Така Янев отговори на въпроса на Христо Гаджев относно ролята на Министерство на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура.

Към момента от българската армия участват само 20 военни, които помагат с логистични действия, добави Янев.

Ремонтът на наблюдателната аеросонда е отпаднал, стана ясно още от думите на Янев. 5 млн. лева, предвидени за аеросондата, не са използвани и са върнати на Министерствтото на финансите.

Точно 206 са американските военослужещи у нас към средата на януари, така Янев отговори на въпрос на Елена Гунчева относно съвместно използвани военни бази на територията на България.

Гунчева отговори, че не й е станало ясно каква работа имат американските войски в България. "Ние сме член на НАТО, а не протекторат на САЩ". Тя попита и защо всички надписи в тези съвместни военни бази са на английски и по какъв начин се контролита броят на американските веонни.

Тези съоръжения са под български контрол, внушенията, че са американски бази, не са коректни. Има създаден конкретен ред, имаме пълен контрол къде, кога и кой се движи от военните, заяви Янев.

Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата "Граф Игнатиево" да започне в средата на тази година, каза още министърът в отговор на въпрос за подготвеността на авиобазата за приемане на новите изтребители F-16, предаде БТА.

Извършват се необходимите процедури заедно с агенцията на НАТО по инвестициите. Там нещата вървят нормално и се надяваме около средата на годината да започне този ремонт, който ще бъде и основополагащ за всички останали, защото тогава авиобазата ще бъде затворена за използване, а наличните самолети ще бъдат предислоцирани на друго летище, посочи министър Янев. Съответно целият комплекс от дейности тогава трябва да бъде извършван с максимална съсредоточеност и координираност, добави министърът.