/ МО, пресцентър
"Щастлив съм, че имам възможност да представлявам Министерството на отбраната (МО) при подписването на Колективния трудов договор (КТД), който е важен за всички работещи и цивилни служители в системата". Това каза министърът на отбраната Стефан Янев след подписването на 15-ия пореден КТД в МO и осмото Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"Хората са най-ценният ни капитал. Ние имаме морално задължение към всички работещи да предоставяме безопасни условия на труд и да подобряваме работната среда, за да бъдат такива, каквито хората заслужават", посочи още министър Янев. Той подчерта, че за 15-и пореден път се подписва такъв КТД и това означава, че МO има вече близо 30-годишен опит в подобно договаряне със социалните партньори.

"Нашето задължение е да развиваме този опит и да търсим още детайли, в които можем да направим подобрения", заяви Янев.

Той поздрави присъстващите с предстоящите празници и им пожела успех, както и все така целенасочено да защитават правата на работещите и да отстояват всичко необходимо за постигане на възможно най-добрата работна среда.

Настоящият КТД влиза в сила от 1 януари 2022 г. и важи две години. Той е рамков за Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. С него се уреждат трудовите и осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище на цивилните служителите по трудово правоотношение - синдикални членове на Федерацията на независимите синдикати от отбраната "Българска армия" и Националния синдикат "Отбрана", които работят в посочените структури, допълват от пресцентъра на военното министерство.