/ iStock/Getty images

Като изключим лошото време в момента, което затруднява ритмичното предлагане на пазара, преди Великден няма стресови фактори. Очаква се нормална търговия без дефицит на продукти, характерни за празничната трапеза. Това коментира пред БНР София Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). 

"В момента индекса е точно колкото през миналата седмица. Тоест, съвкупно нищо не се е изменило. Поскъпването спрямо 2024 г. е минимално. Тогава кошницата с всичко за празничната трапеза е струвала 93, сега е 101 лева", добави той. 

По думите на Иванов, сега само зрелият лук е с 14%, а старите картофи – с 1% под нивата от м.г. Всичко друго е по-скъпо. Киселото мляко е с 20% нагоре. Пресните картофи са с 60% над цените отпреди година, а краставиците – с около 13 на сто. Предлагането ще се увеличава и това предполага плавно поевтиняване.

При яйцата засега не се отчита промяна в цените.

Провокиран да коментира новините от Гърция, Иванов изтъкна, че не можем да уеднаквяваме пазарите и мерките с тази страна.

"Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети. Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят продукти на нормални цени, не повишени спекулативно. Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ.

Той беше категоричен – българско агнешко има достатъчно, но няма как да се спре навлизане и от чужбина. В момента цената на характерното за великденската трапеза месо варира от 24 до 28-30 лева/кг.

БНР