И TV7 спря програмите си към Булсатком
И TV7 спря програмите си към Булсатком / снимка: morguefile.com

TV7 спря излъчването на програмите на TV7 и Super 7 към оператора Булсатком, съобщиха от медиата.

„След продължилото повече от две седмици извиване на ръце от страна на Булсатком споразумение не беше постигнато. Вместо преговори Булсатком непрекъснато отлагаше развръзката във времето и накрая ни предложи арогантната оферта сами да се изключим от предлаганите пакети”, заявяват от TV7, които спират програмите си към оператора от 00.00 ч. на 12 януари.

От медиата заявяват още, че условията им не са били приети до края на работния ден вчера и това ги е принудило телевизията да предприеме тази крайна мярка. „От началото на годината групата канали TV7, News7 и Super 7 излъчва програмите на TV7 и Super 7 към Булсатком безплатно в интерес на зрителите, за да не губят достъпа си до качествена публицистика и обективни новини. От позицията си на монополист Булсатком налага едностранно неизгодни за телевизията условия, поради което ние сме принудени да защитим авторските си права и труда на работещите в медиите ни”, казват още от TV7.

Седемте програми на „bTV Медия груп” не се излъчват в мрежата на сателитния оператор „Булсатком” заради липса на нов договор. От Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) обясниха, че конфликтът е възникнал, тъй като bTV предлагат задължителен пакет от шестте си програми, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях, а също нови и неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване.

„БТВ медия груп прилага ценовата си преса в момент, в който тече кампания за популяризиране на бъдещата цифровизация. С това практически злоупотребява с предоставения й за безплатно разпространение ефир като дискриминира алтернативните, надеждни и доказани в цял свят способи на разпространение като сателитния и кабелния”, уточняват от Булсатком.

През изминалата седмица Икономическа полиция влезе в офисите на ТВ+ - каналът, свързван със собствениците на „Булсатком”. Кабелният оператор от края на миналата година е в медийния фокус, заради споровете с бТВ и ТВ7 за излъчване на програмите им. А ТВ7 атакува от декември ТВ+, която купи правата за българското футболно първенство за този сезон.

От Комисията за регулиране на съобщенията заявиха, че нямат правомощия да се намесват в договорните отношения между bTV и Булсатком. Съветът за електронни медии също няма да се намеси в спора. Аргументът за това е, че СЕМ няма правомощия и става дума за търговски отношения в една конкурентна среда.