И Орешарски на опашка за саниране
И Орешарски на опашка за саниране / снимка: БГНЕС, архив

Въпреки настървената кампания на БСП срещу санирането експремиерът от мандата на БСП Пламен Орешарски и съпругата му Елка са сред първите, които ще се възползват от новата програма на ГЕРБ, пише „Труд". И то точно в Кюстендил - града на Мая Манолова, която обвини ГЕРБ, че ще санира само в свои общини.

Какво трябва да знаем за санирането?

Двамата притежават апартамент от 102 квадрата в панелния блок 43 на улица „Гладстон". Домоуправителката на блока Христина Георгиева разказа пред „Труд", че Орешарски е упълномощил свой племенник да го представлява в процедурите по рехабилитация на строения през 1988 г. блок.

Сдружението на собствениците в 8-етажния блок е учредено още преди месец със 100% участие и съгласие на живеещите.

Кооперацията отговаря на изискванията на програмата, защото има точно 36 апартамента.

Семейството на бившия министър-председател рядко идва да отседне за някой ден в апартамента си на четвъртия етаж. Това прави по-често тъщата на Орешарски Стоянка Коларска, която иначе живее в село Стенско. Самият апартамент е наследство от тъщата и тъста Георги, който е вече покойник.

След завършването на ВИИ "Карл Маркс" Пламен Орешарски е разпределен като финансов ревизор в Кюстендил. Там се запознал с бъдещата си съпруга Елка Коларска.