/ iStock/Getty Images
В амбулаторния лист, който се предлага да стане документ за извиняване на отсъствия, се съдържа чувствителна здравна информация за детето
До този момент не са провеждани разговори с Министерство на здравеопазването за отпадане на медицинските бележки за учениците, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Научихме за идеята за промяна от медиите и сме готови да участваме в сформиране на междуведомствена група, която да обсъди подобни предложения от страна на МЗ“, допълни той. Просветният министър подчерта, че за подобна промяна се изискват и изменения в нормативни документи.

БЛС не е водил разговори със здравното министерство за отпадане на медицинските бележки за учениците

Коментарът идва, след като министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви, че се готвят планове за отпадане на медицинските бележки и използването само на амбулаторен лист, чрез който ще се извиняват отсъствията на учениците.

"МОН е готово да обсъжда различни варианти, но следва да се има предвид, че в амбулаторния лист, който се предлага да стане документ за извиняване на отсъствия, се съдържа чувствителна здравна информация за детето", изтъкна просветният министър.

До тази седмица в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование са постъпили над 1,6 млн. електронни медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици, съобщиха от образователното министерство.

От там смятат, че отпадането на хартиената медицинска бележка и замяната й с електронна би могло да е облекчение, както за учителите, така и за родителите.

Дигитализацията на процеса е важна стъпка в посока на прекратяването на порочната практика по представянето на фалшиви медицински бележки. Тази инициатива бе реализирана съвместно от МОН, МЗ и МЕУ само преди няколко месеца и в никой момент при съвместната работа не е била обсъждана промяна на вида документ. Заедно с това, честите отсъствия на децата са сред най-рисковите причини за отпадането им от образователната система. Затова и за МОН е от изключителна важност наличието на документ, издаден от компетентен орган, който да елиминира злоупотребите, посочват от просветното ведомство.

Омбудсманът настоява извинителните бележки за училище да са безплатни

От МОН напомнят, че с цел облекчение на семействата и намаляване на административната тежест за училищните директори, министерството предложи промяна в Наредбата за приобщаващо образование, в която се предвижда увеличаване на броя на отсъствията, които могат да бъдат уважени с бележка от родител.

Те настояват да се чуе и мнението на родителите за промяна на документа, с който ще се извиняват отсъствията по медицински причини, особено ако той съдържа чувствителни за децата данни.