И ДАНС работи по случаите с палежи на коли в София
И ДАНС работи по случаите с палежи на коли в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ДАНС работи по някои от въпросите, свързани със серийните палежи на коли в София. Това заяви председателят на парламентарната Комисия за контрол на Държавна агенция „Национална сигурност” Димитър Дъбов.

Според него тероризмът няма общо със случаите на опожарени коли от последните два месеца, но в рамките на своите компетенции, служителите на ДАНС също извършват проверки и сътрудничат на МВР.

Дъбов обясни, че ако пожарите са дело на криминален контингент, ДАНС не се занимава с това, но проверява тази част, която е свързана с борбата с тероризма. По случая трябва да се проверяват всякакви версии, коментира Дъбов.

След като близо два месеца извършителите на масовите палежи на автомобили в София все още са неизвестни за органите на реда, столичните полицаи задържаха в сряда 63-ма души за различни престъпления. При спецакцията, осъществена от служители на СДВР и дирекция „Специализирани полицейски сили”, бяха проверени 1200 автомобила и 2600 души.

През последната нощ три коли изгоряха в столичния квартал „Люлин” в района на блок 211. В рамките на два месеца в София изгоряха десетки автомобили. Случаи на опожарени автомобили се появиха и в страната. В ранните часове на 14 декември три коли изгоряха в Бургас, една в Карнобат, две в разградското село Китанчево и една кола в Черноочеснкото село Соколите. Причините все още се изясняват.