И църквата скочи срещу гей парада в София
И църквата скочи срещу гей парада в София / снимка: БГНЕС

И от Варненската и Великопреславска митрополия се обявиха против провеждането на предстоящия в събота гей парад в София. "Водени от своя дълг към обществото за нравственото му издигане, изразяваме протеста си срещу подобни публични прояви, които прокламират неморалност и се опитват да подменят изконните семейни ценности. Ние не осъждаме и не презираме тези хора, а осъждаме греха на хомосексуализма и скандалното му рекламиране", пише в специална декларация на Митрополията.

"Протестираме срещу опита чрез подобни паради да се търси промяна на общественото мислене и нагласи, така че неестественото да се приеме като естествено и да получи одобрение", се посочва още в позицията на духовниците.

"Библията категорично определя хомосексуализма като грях. Църквата определя хомосексуализма като страст, болест и неестествено състояние вследствие на грехопадението, но Тя предлага и пътя за изцелението от този грях. Светата Православна Църква със загриженост се моли за всеки изпаднал в подобно състояние да осъзнае греха си, да се покае и промени поведението и мирогледа си и да намери истинското си предназначение като човек", заявяват още божиите служители от Варна.

От Български национален съюз също се обявиха срещу провеждането на гей парада. Националистите стартират разяснителна кампания „Седмица на нетолерантност към хомосексуализма и педофилията в Българското общество". До петък в редица български градове, сред които София и Варна, ще бъдат разкрити информационни щандове, подкрепени с разлепване на плакати и раздаване на листовки, запознаващи с опастностите, до които водят хомосексуалните прояви в нашето общество, съобщиха от БНС.

Гей парадът в столицата се организира от българската гей организация "Джемини". Парадът ще премине под мотото "Аз и моето семейство". За предстоящото шествие по софийските улици са поканени представители на Европейския парламент, Европейската комисия, Амнести интернешънъл, българските депутати в Европейския парламент, европейските социалисти, младежите социалисти, ПЕС, Интергрупата по правата на гей и лесбийки в Европарламента, Кмета на Столицата Бойко Борисов и българските социалисти (БСП), съобщава сайтът на "Джемини".

В предаването „Кой говори" на Дарик радио Варненският митрополит Кирил, който е член на Светия синод, обяви позицията на православната църква. В прикачения файл чуйте какво каза пред Пролет Велкова митрополит Кирил.

Други новини от Варна