И БСП осъди поведението на ДПС в Кърджали
И БСП осъди поведението на ДПС в Кърджали / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП определи като скандално поведението на групата съветници на ДПС в Общинския съвет в Кърджали. Според социалистите с неприемането на предложението за удостояване на ген. Васил Делов със званието почетен гражданин на Кърджали е налице провокативно поведение на групата съветници на движението.

Това е поведение, срещу което остро възразяваме и което силно се надяваме, че не се подкрепя и толерира от централното ръководство на ДПС, коментира говорителят на БСП Ангел Найденов. По думите му случилото се оставя впечатление, че съзнателно
е търсено политическо противопоставяне и напрежение с етнически привкус.

Найденов допълни, че подкрепят награждаването на ген. Васил Делов с най-високото държавно отличие „Орден Стара планина с мечове" и настояват още утре правителството да излезе с такова предложение.

На тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали на 21 октомври - Деня на града, ДПС гласуваха „против" кандидатурата на освободителя на Кърджали от османско владичество генерал Васил Делов за почетен гражданин. Отхвърлянето на кандидатурата предизвика гнева на другите две политически сили, представени в местния парламент - БСП и ГЕРБ. Активисти и привърженици на ВМРО и "Атака" пък излязоха на протест пред централата на ДПС в София, като поискаха да бъде прекратен мандатът на Общинския съвет в Кърджали и партията да бъде обявена за антиконституционна.