И барети били наказани заради случая „Лясковец”
И барети били наказани заради случая „Лясковец” / снимка: БГНЕС, архив

За операцията в Лясковец има наказани и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщи във Велико Търново главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той отказа да посочи какви са наказанията и на колко души са наложени с мотива, че органите, които извършват вътрешните проверки в МВР, са на пряко подчинение на политическото ръководство на министерството.

Животът на командос струва 10 000 лв., а на чиновничка в отряда - 140 000 лв.

Лазаров припомни, че за акцията, при която загина командосът Емил Шарков, са понижени двама директори на полицията във Велико Търново и са уволнени ръководител в Главната дирекция "Криминална полиция" и двама великотърновски криминалисти.

Лазаров подчерта, че след множество проверки в МВР няма установени грешки или нарушения по отношение на действията на главния секретар. Операцията в град Лясковец вече е във функционалните задължения на съдебната власт, припомни той.

Главният секретар на МВР заяви, че с нетърпение очаква делото да влезе в съдебна зала, за да може там "да се разкрие обективната истина и да спрат всички инсинуации около акцията в Лясковец".

„Уважавам скръбта на майката на колегата Емил Шарков, но не съм влизал досега в коментари за това и няма да го направя", отговори на журналистически въпрос Лазаров. Той уточни, че се чувства длъжник по отношение на близките и семействата на останалите четирима загинали служители на МВР през изминалата година при изпълнение на служебния им дълг.

„В тези четири случая „враговете ми" биха намерели повече дефицит и повече въпроси за това какво не съм свършил", каза главният секретар.

Във връзка с възможността след влизането в сила на новия закон за МВР да бъде направено друго персонално предложение от страна на президента Росен Плевнелиев за позицията главен секретар, Светлозар Лазаров уточни, че не би желал да коментира действията на институциите, но винаги е благодарил на президента, че го е назначил за главен секретар с указ от 2013 година.

"Аз не съм се родил главен секретар и този пост не е самоцел за мен, докато го заемам, ще работя по този начин", подчерта Светлозар Лазаров. Според него „рецептата" за оцеляване на един главен секретар при три поредни правителства са резултатите, постигнати от МВР.

С 10% е спаднала битовата престъпност през 2014 г. Същевременно има сериозно повишаване на разкриваемостта на престъпленията. Разбити и задържани са 5-6 групи за тежки убийства, каза още Лазаров. Въведеният интегриран модел за работа на МВР под ръководството на прокуратурата е довел до изземване на един тон хероин през миналата година, при разкрити 220 килограма за 2013 година.

По думите му е налице и увеличаване на разкритите количества марихуана и кокаин. Според Лазаров продължава тревожната тенденция на увеличаване на броя на битовите убийства в семейна среда. Средно техният брой през последните години в е между 110 и 120 годишно. Главният секретар прогнозира, че тревожната картина ще се задълбочава, защото има много наслоения от социален и финансов характер.
Във Велико Търново Светлозар Лазаров присъства на годишния отчет на Областната дирекция на МВР, която се нарежда на пето място в страната по резултати и разкриваемост на престъпленията.

Други новини от Велико Търново