/ iStock/Getty Images
И ателиетата вече ще имат статут на жилища и ще трябва да отговарят на изискванията за такива. Това реши на второ четене парламентът с поправки в Закона за устройството на територията.

Целта е да се прекрати практиката да се продават ателиета, в които обаче на практика се живее.

Досега изискванията към ателиетата бе да имат само санитарен възел, а за жилищата има редица условия.

С поправките се ограничава и високоетажното строителство в районите, предвидени за ниско застрояване и по Черноморското крайбрежие - зона А и зона Б.

С приетите разпоредби от Закона за устройство на територията изрично се регламентира, че няма да могат да се променят начинът и характерът на застрояване и правилата, и нормативите за съответната устройствена зона.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" обясни, че въпросните текстове са едни от най-спорните. Той отбеляза, че приетите разпоредби са компромисен вариант, предложен от самите строителни предприемачи, които признавали съществуващото обществено напрежение.

Веселинов посочи, че големи части от София, предвидени за ниско застрояване, както и Черноморското крайбрежие, са били застроени с четири-пететажни сгради, вместо с двуетажни такива.