Задържаха рекордно количество хероин за над 63 милиона и половина. Това обяви директорът на Агенция „Митници” Георги Костов. Общото тегло на наркотичното вещество е 423 килограма и е било задържано вчера. Хероинът е бил скрит в товарен автомобил, превозващ теракотни плочи за Холандия.

Задържан хероин
Пресцентър на МВР

В 05:30 ч. вчера сутринта на граничен пункт Видин-Калафат е спрян за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, превозващ 25 палета теракотни плочи от България за Холандия.

Задържан хероин
Пресцентър на МВР

"Инспекторите установяват, че във всеки един от следващите 17 кашона последните 2 плочки са слепени допълнително със силикон и между тях е поставен найлонов плик, в който има лист от кафяво прахообразно вещество", посочи директорът на Агенция „Митници” Георги Костов.

Задържан хероин
Пресцентър на МВР

Тест потвърждава, че веществото е хероин. Общото му тегло е малко над 432 кг, а прогнозната му цена 63 483 000 лева.
 
Наркотикът първо е успял да премине през българо-турската граница с влекач и ремарке с иранска регистрация. След това стоката е разтоварена и отново натоварена на българско ремарке.

Задържан хероин
Пресцентър на МВР

"Цялата тази система е изградена с оглед да се прекъсне връзката с Иран, тъй като тя е рискова държава по отношение на превоз на стоки към Западна. Изпращачът на стоката е задържан. Той е управител на търговско дружество, на което съпругата му е собственик", обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

Задържан хероин
Пресцентър на МВР

Съпругата към момента не е задържана, тъй като се уточнява дали има съпричастност. Маринов допълни, че продължават процесуално следствените действия за оглед на склада, където е претоварвана стоката и разпит на свидетели и работници.



Това е национален рекорд - най-голямото количество наркотик, което до настоящия момент е задържано в едно транспортно средство на наша територия, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

БГНЕС