/ iStock/Getty Images
Районна прокуратура-Сливница привлече като обвиняем 51-годишен старши пожарникар в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението".

В петък той е спрян от Гранична полиция недалеч от Драгоман, движейки се по главния път от София към Кулата. Обвиняемият, който е с инициали К.М. превозвал с таксиметрова кола трима чужди граждани – афганистанци.

Намериха мигранти в безпомощно състояние край АМ „Струма”

Обвинението на пожарникаря е за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, подпомогнал чужди граждани да преминат незаконно през страната. По първоначална информация афганистанците са платили по 100 лв. на човек, за да бъдат превозени до Драгоман, съобщи административният ръководител на Районната прокуратура в Сливница Пламен Петков.

Таксиметровият автомобил по документи е собственост на роднина на пожарникаря.

По образуваното досъдебно производство са разпитани свидетели и са иззети веществени доказателства. В момента се извършват действия по разследването, които целят да се установи къде пожарникарят е качил бежанците и дали е бил сам.

Незаконни мигранти и каналджии са задържани край Малко Търново

С постановление на наблюдаващия прокурор на К.М. е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лв. Взето е предвид, че обвиняемият е с чисто минало и с установен адрес. За престъплението, за което е привлечен към отговорност, законът предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева.