Хрущял от акула на капсули причинява салмонела
Хрущял от акула на капсули причинява салмонела / netinfo
Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Пазарджик предупреждава да не консумираме хранителната добавка хрущял от акула (shark cartilage) под формата на капсули, опакована от фирма NBTY Inc. в Ню Йорк , поради възможно замърсяване на добавката с болестотворни бактерии “Salmonella”.

Опасните продукти се разпространяват чрез пощенски пратки, интернет поръчки и в търговската мрежа в САЩ на дребно, със следните наименования, партидни номера и кодове:

Puritan’s Pride brand Cartilage Capsules, Product №6580, 100 Capsule Size – UPC 74312 16580 1, Lot № 66293;

Nature’s Bounty brand Shark Cartilage Capsules, Product №6581, 30 Capsules + 30 Free Size – UPC 74312 06581 1, Lot №66293;

Rexall Sundown brand Shark Cartilage Capsules, Product №6635, 50 – UPC 30768 06635 2, Lot №66293;

Vitamin World brand Shark Cartilage Capsules, Product №6580, 100 Capsule Size – UPC 74312 76580 3, Product № 6582, 200 Capsule Size – UPC 74312 76582 7, Product № 6585, 400 Capsule Size – UPC 74312 76585 8, Lot №66293;

Natural Wealth brand Shark Cartilage Capsules, Product № 6581,30 – Lot 64950 (exp. date 8/08).

При извършени от фирмата лабораторни анализи е установено, че посочените продукти съдържат патогенни бактерии Salmonella choleraesuis, Salmonella enteritidis и Salmonella thyphi.

Консумацията на храни, замърсени със салмонелни бактерии е опасна за здравето на човека, тъй като тези бактерии причиняват „хранителни отравяния”. Рискът е най-голям за деца, възрастни, болни, или хора с отслабена имунна система хора, предупреждават специалистите.

Фирмата е предприела доброволно изтегляне на продуктите от пазара, за което е уведомила Департамента по здравеопазване на САЩ. В случай, че добавката е закупена, да не се консумира и да се изхвърли, съветват инспекторите у нас.

Ако в близко време сте консумирали някоя от посочените форми на хранителната добавка и сте имали признаци на хранително отравяне, трябва да информирате съответната Регионална инспекция за опазване на общественото здраве или Министерство на здравеопазването.