Христова: Не трябва да има еуфория от решението за АЕЦ
Христова: Не трябва да има еуфория от решението за АЕЦ / netinfo

Обективната ситуация с енергетиката в Европейския съюз е факторът, който доведе до този дебат и от който ще проличи политическото умение на българските политици и на правителството да се впишат в обективната ситуация и да следват националните интереси. Това заяви в интервю за предаването „Денят” по Дарик евронаблюдателят от НДСВ Христина Христова.

Христова коментира решението на външната комисия на Европейския парламент да подкрепи възможността за осеммесечно отлагане на спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Според Христова обаче в никакъв случай не трябва да има еуфория от това решение, защото то е резултат от обективната обстановка на енергийния баланс на ЕС и Югоизточна Европа.

Дебатът ще продължи изключително интензивно след присъединяването на България към ЕС, прогнозира Христова. По думите й няма пречка да се прецени отново ролята на България за енергийния баланс на Югоизточна Европа, но е важно как ще се използва новата ситуация в енергетиката, продиктувана от недостига на електрическа енергия и дебатите за атомната енергия. Христова бе категорична, че акцентът вече не е поставен върху безопасността.