Христосков: Няма срок за изплащане на болничните
Христосков: Няма срок за изплащане на болничните / netinfo

Няма срок, в който НОИ трябва да изплаща болничните, категоричен беше управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков в предаването „Седмицата” на Дарик радио. Той подчерта, че това е било потвърдено и от Надзорния съвет на НОИ.

“Масовите плащания на болничните листове ще се извършват в рамките на две седмици”, заяви още Йордан Христосков. Той уточни, че става въпрос за две седмици от постъпване на документите в НОИ, а не две седмици от началото на боледуването.

„Обикновено работодателите представя болничните с голямо закъснение. Болничният лист трябва да бъде представен в петдневен срок от изплащането на заплатата за месеца или, ако няма плащане, до края на следващия месец, когато осигурителните вноски стават дължими”, каза Йордан Христосков.

Едно от решенията за ускоряване на плащането, по думите му, е синхронизацията на информационна система в здравните заведения с тази на НОИ. На въпрос за т.нар. изчаквателен период, разпространен в страните от ЕС, Христосков обясни, че целта на въвеждането му е, за да се предотвратят измамите. Смята се, че хората могат да обезпечат няколко дни за своя сметка, като даде пример - ако болничните дни са пет, изчаквателният период е три дни, в този случай ще бъдат платени само последните два.