Христо Иванов: Не „опраскването е важно
Христо Иванов: Не „опраскването е важно / снимка: БГНЕС, архив

„Позициите на влияние на хора извън съдебната власт са силни вътре в нея толкова, колкото се поддават хората от съдебната власт".

Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред бТВ.

„Защото на теб може да ти се обадят всякакви хора, да ти кажат всякакви неща, да поискат от теб всякакви неща, въпросът е когато ти си магистрат, когато от теб се очаква да изпълняваш една конституционна функция с най-високо ниво на обществено доверие и на професионализъм, дали ти се поддаваш на това нещо", допълни министърът.

"Този казус е изцяло фокусиран на територията на съдебната власт, на нейното ръководство в лицето на Висшия съдебен съвет, на тримата големи - как те в крайна сметка ще отговорят на натрупаните с десетилетия съмнения за корупционна схема в Софийски градски съд. И в този смисъл важно е не „опраскването", а завоалирането. Защото това завоалиране, което доведе до това цяла година ние да се занимаваме с този казус и да не можем да доведем до това всички въпроси да бъдат отговорени", добави той.

По думите му историята „Яневагейт" започва много назад във времето, още преди изтеклите разговори:

„Тя започва поне от 2002, 2003, 2004 година, когато започва усилената криминализация и съмненията за корупция на Софийския градски съд. Тя започва с огромния скандал, който предизвика изборът на госпожа Янева, тя започна с огромния скандал, с който започна миналата година".

„Този казус показва дългогодишен отказ на всички власти да решават спешни проблеми на съдебната власт. Има сериозно въздействие върху инвестиционния климат на страната, върху нашите отношения с важни международни партньори, съвсем не на последно място - обществените очаквания. Трябва да бъдат взети мерки, да се разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на съдебната власт и да бъде даден ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност", заяви Христо Иванов.

„Понеже изчистването, което се случи през тази година, очевидно не беше пълноценно - сега излизат тези разговори и сега излизат тези неща, с които госпожа Ченалова може да спекулира, да ги използва, да цитира избирателно", добави той.