Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя списък на издирваните лица, поради което не мога да предоставя никакви коментари в момента. В известен смисъл обаче това няма значение. От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я спрат”. Така журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев отговори в Twitter на действията на Русия за включването му в списъка за федерално издирване, обявен по-рано от вътрешното министерство на страната. На уебсайта на министерството се посочва, че той е „издирван по член от Наказателния кодекс”, като според източник, срещу Грозев е образувано наказателно дело за „разпространяване на фалшификати за руската армия” - законодателство, прието след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари.

Русия обяви за федерално издирване български журналист

„Коментаторите под поста за това, че съм в списъка на издирваните лица, обсъждат какъв е най-добрият начин да ме убият: дали с чук ("както сега е модерно"), или с чадър с отрова, или просто да ме застрелят. „Този български циганин, който вероятно е румънец”, цитира българинът част от последвалите реакции на новината. „О, фашистката измет, която процъфтява в Русия”, завършва Христо Грозев.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Москва заклейми Bellingcat като „нежелана” организация, заявявайки, че тя представлява заплаха за сигурността на страната. Миналата година Bellingcat беше обявена за чуждестранен агент в Русия.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Bellingcat до голяма степен се съсредоточи върху използването на материали с отворен източник и социални медии, за да документира предполагаеми руски военни престъпления.

Един от коментарите на новината за издирването на Грозев е на Божидар Божанов, политик от „Да, България”.

„Руската федерация (по-точно - кремълският режим) е обявил Христо Грозев, български разследващ журналист, за федерално издирване. Изпратих парламентарен въпрос на Министерство на външните работи дали ще извикат Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист”, пише той. 
БГНЕС