Христо Динев е новият прокурор на София
Христо Динев е новият прокурор на София / снимка: БГНЕС, архив
Христо Динев е новият прокурор на София
69508
Христо Динев е новият прокурор на София
  • Христо Динев е новият прокурор на София

Висшият съдебен съвет избра Христо Динев за нов градски прокурор на София. Той получи подкрепата на 16 от членовете на Съвета, докато петима гласуваха за неговия опонент Бойко Атанасов. Динев поема поста по-малко от година след като беше избран за районен прокурор на столицата.

Изборът беше проведен в отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в чужбина.

Другият кандидат за позицията - следователят Бойко Атанасов, е известен с това, че често кандидатства за ръководни постове в прокуратурата, но засега без успех.

Въпросите към Динев най-вече бяха свързани с това защо желае да оглави градската прокуратура толкова скоро след като е избран за шеф на районната, както и за имотното му състояние.

Динев отговори, че има достатъчно дълъг стаж в прокуратурата и възнамерявал да заложи на публичност и откритост пред хората: „Кандидатирал съм се с истинската увереност, че мога да допринеса нещо. Не за първи съм кандидат за този пост, така че това не е новост, не е сензация. През 2006 година също се кандидатирах за този пост".

Част от членовете на Съвета поставиха въпроса, че с избора на Динев другата голяма прокуратура остава без титулярен ръководител, но колегите им решиха да подкрепят кандидатурата въпреки това.

Градската прокуратура няма постоянен шеф от миналата година, когато Николай Кокинов подаде оставка след разпространени скандални записи на негови разговори с бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов.