/ iStock/Getty Images

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояват за промяна и облекчаване на мерките, свързани с COVID-19, за влизане в страната, както това вече правят преките конкуренти на България - Турция и Гърция, съобщиха от Асоциацията.

Президентът: Туризмът заслужава особено внимание от държавата заради значимия му принос към икономиката

В южната ни съседка туристите, пристигащи по суша, влизат без необходимостта да предоставят сертификат за ваксинация, PCR или антигенен тест.

Този режим предстои да влезе в сила и за туристите, преминаващи граничните пунктове на летищата в Турция. Гърция също планира премахване на ограниченията, свързани с COVID-19, минимум за летния си сезон. Цяла Европа също облекчава противопандемичните мерки за преминаване на границите, посочват от браншовата организация.

Започва изплащането на средствата за хотелиерите, настанили украински граждани

От БХРА изтъкват, че в конкурентните ни дестинации държавата субсидира не само пристигащите полети с организирани туристи, но и предоставя сериозни обезщетения, които са позволили на бизнеса да оцелее и да се съхрани. Сега това позволява на конкурентите да предоставят много изгодни пакети, както е и в Турция, където се предоставят сериозни държавни субсидии, допълват от Асоциацията.

БТА