Хора на Генджев отнели апартамента на Мустафа Хаджи
Хора на Генджев отнели апартамента на Мустафа Хаджи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Хора на Генджев отнели апартамента на Мустафа Хаджи
38900
Хора на Генджев отнели апартамента на Мустафа Хаджи
  • Хора на Генджев отнели апартамента на Мустафа Хаджи

Хора на Недим Генджев са отнели апартамента на преизбрания за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. За това съобщи в писмо до медиите самият Хаджи, който очаква думата на съда за регистрацията на извънредната мюсюлманска конференция от средата на февруари. Снощи, когато се прибира от работа, Мустафа Хаджи намира вратата на жилището си със сменен патрон, като настанилите се вътре от обкръжението на Генджев не са го пуснали да влезе.

Въпреки извънредната мюсюлманска конференция преди две седмици битката за мюфтийството продължава - този път на битово ниво. След като миналата година в опит да влязат в Главното мюфтийство в София хората на Недим Генджев сложиха охрана, след което пък сградата беше запечатана от прокуратурата, сега обект на Генджев стана апартамента на Мустафа Хаджи. От главно мюфтийство отказаха да коментират случая, за който съобщиха писменно. „Това е все едно да извадят патриарха от жилището му”, казаха обаче неофициално хора от вероизповеданието.

Според писмото вчера, когато Хаджи е бил на работа, в апартамента, в който живее и който е собственост на мюсюлманското изповедание, „са нахлули с взлом Ашим Асан и Иван Млекаров от Пловдив, придружени от още няколко души от обкръжението на Недим Генджев”. Мустафа Хаджи заварил сменен патрон и самонастанили се хора, които отказали да го допуснат до жилището. От там са изнесени негови лични вещи и документи. Хаджи е информирал служителите на полицията, които са отишли на място, а по-късно през нощта е подал жалба до Пето районно управление на МВР в София.

„След всичко това, за голямо съжаление служителите на реда не направиха нищо за извеждане на нахлулите в жилището ми, което е израз на накърняване на честта и достойнството ми, както и накърняване на правата на мюсюлманската общност, която представлявам”, пише още в писмото си Мустафа Хаджи. Той допълва, че до момента няма някаква информация относно предприетите мерки от страна на прокуратурата и МВР.

Мустафа Алиш Хаджи бе преизбран за главен мюфтия на последната извънредна мюсюлманска конференция, организирана на 12 февруари в София. Той беше подкрепен с гласовете на всички 988 делегати на форума, свикан с подписите на над 213 000 души от вероизповеданието. В същия ден обаче Недим Генджев, като председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет от 1996 г., посочи за главен мюфтия Али Байрактаров.