ХИВ позитивна ромка роди заразено с вируса момиченце
ХИВ позитивна ромка роди заразено с вируса момиченце / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ХИВ позитивна 27-годишна ромка от Кърджали, болна от хепатит С, е родила в кърджалийската болница момиченце, също заразено с вируса и хепатит С.

Информацията бе потвърдена от началника на АГО д-р Георги Дзифков. Според него това е първия случай на ХИВ позитивна родилка в кърджалийското лечебно заведение.

По думите му израждането е станало на 22 ноември със секцио. Първоначално жената се опитала да скрие, че е ХИВ позитивна. Лекарите обаче се усъмнили, че е възможно да е заразена, тъй като забелязали следи от пробождания в областта на вените по ръцете.

По-късно са направени кръвни изследвания и епидемиологично проучване на родилката и бебето от Дирекция „Надзор на заразните болести" към РЗИ -Кърджали, които установяват наличие на вируса и хепатит С, потвърди директорът на дирекцията д-р Беловска. По думите й резултатите са били потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести в София.

„След като направихме епидемиологично проучване на родилката установихме, че тя е започнала да приема наркотици от 14-годишна възраст. Най напред е започнала с екстази, после с и с хероин. А за да си набавя необходимите средства за опиата е започнала и да проституира", разказа д-р Беловска. Освен това, от думите й стана ясно, че родилката е пребивавала известно време в Гърция, там е била и в затвора, и след като я освобождават, се прибира в България.

Според д-р Беловска има пропуски в нормативната уредба при постъпване на родилки в болниците, като например липсата за изследване за ХИВ и СПИН в пакета за бременни, както и невъзможността да бъде накарана дадена родилка да се лекува от вируса, ако тя не пожелае това.

По думите на Беловска в момента родилката е настанена за лечение в Инфекциозна болница в Пловдив.

Други новини от Кърджали