Хипертониците ще плащат повече за лекарствата си?
Хипертониците ще плащат повече за лекарствата си? / снимка: БГНЕС
Хипертониците ще плащат повече за лекарствата си?
26308
Хипертониците ще плащат повече за лекарствата си?
  • Хипертониците ще плащат повече за лекарствата си?

 

Пациентите с високо кръвно налягане да плащат повече за лекарствата си за хипертония. Тази възможност обсъждат специалистите от Комисията по позитивния лекарствен списък. В момента касата покрива 50 на сто от разходите за медикаменти на тези болни. В България те са близо 2 милиона.

Поводът за срещата беше друго решение на комисията, с което пациентите ще доплащат за лекарства за още три болести, след като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поеме само 50% от средствата за медикаменти за лечение на глаукома и по 25% от парите за лекарства за остеопороза и паркинсон. Така болни от глаукома ще трябва да доплащат според здравната каса около 14 лв., а според пациентските организации - 30 лв. Пациенти с остеопороза пък ще доплащат близо 100 лева, а с паркинсон до 200 лева.

Решението ще влезе в сила през март, като предложението за тази промяна е на касата. Причината е, че всеки месец имало преразход от около 7 млн. лв. за медикаменти и парите нямало да стигнат до края на годината.

Председателят на комисията по позитивния лекарствен списък Васил Димитров и Борислав Георгиев от здравната каса обясниха:

„Голяма група медикаменти, които бяха предложени, бяха отложени за разглеждане от съответните експерти, а това са водещите специалисти в България. Друга, пак след дискусия и след нееднозначно гласуване, се взеха тези решения. Те могат да бъдат атакувани и ние да преразгледаме решението си. Този въпрос, че трябва предварително да се дискутира с пациенти и пациентски организации, моля да го осмислите, защото това означава ние никога да не вземем някакво решение и да проточим нещата във времето. Също така моля да се има предвид, че в момента работим в състояние на икономическа криза и на хроничен финансов недоимък в областта на здравеопазването", заяви Васил Димитров.

„Това беше направено с идеята да бъде защитен бюджетът на касата", каза Борислав Георгиев.

От националната пациентска организация излязоха с протестно писмо, в което настояват решението да се преразгледа.