Словакия
Словакия / ThinkStock/Getty Images
Хиляди хора протестираха в Словакия с искане бившият министър-председател Роберт Фицо да спре публичните атаки срещу медиите и групите на гражданското общество осем месеца след като той се оттегли от премиерския пост под натиска на масови демонстрации заради убийството на журналист, предаде Ройтерс. Фицо подаде оставка като премиер през март, но продължава да е председател на управляващата партия "Смер".

Участниците в протестите днес заявиха, че той все още направлява политиката зад кулисите. Демонстрациите бяха организирани от групата "За порядъчна Словакия".
Организаторите казаха, че са били ядосани, когато Фицо е отправил във вторник видеопослание, насочено към "смешниците в медиите", в което се е обърнал към тях с думите: "Ние отново ще спечелим общите избори и се надявам, че това ще бъде удар . . . наистина сериозен върху вас."

На следващия ден над 300 журналисти написаха отворено писмо, в което заявиха, че изказването на Фицо ги е превърнало в мишени и изглежда като отпратка към убийството на журналиста Ян Куциак през февруари, довело до най-големите протести в Словакия след края на комунизма, отбелязва Ройтерс.

Словашкото радио съобщи, че демонстрации в подкрепа на демокрацията и против политиката на властите е имало в осем града в Словакия, а също в Лондон и Дъблин, посочва ТАСС.

Най-големият митинг е бил в словашката столица Братислава, където са протестирали около 20 000 души.

Демонстрантите са настояли за оставката на правителството на премиера Петер Пелегрини и за свикване на предсрочни парламентарни избори.
БТА