Хепатитът в Пловдив се разраства
Хепатитът в Пловдив се разраства / netinfo

Епидемията от хепатит “А” в Пловдив бележи възходяща тенденция и все още предстои пикът на болестта. От началото на юли до днес общият брой на заразените в областта е вече 430 души, съобщи д-р Галина Дойкова от РИОКОЗ. Най- значимо разпространение на хепатит се наблюдава сред децата от 1 до 9 години в двата големи квартала с преобладаващо ромско население - Столипиново и Шекер махала.

Въпреки разпоредбите обаче, жителите им продължават да изхвърлят големи количества битови отпадъци на открито и не използват контейнерите за смет. Ваксинацията е по-бързия и радикален начин за справяне с болестта. Дори имунизацията да обхване само 50-60% от децата, това ще ограничи епидемията.

Засега няма информация от Министерство на здравеопазването кога ще бъдат доставени ваксините срещу Хепатит “А”, необходими за 12 400 деца от квартал "Столипиново" и Шекер махала, уточни д-р Дойкова. Ако ваксините бъдат доставени до седмица, няма да има проблем с началото на учебната година, защото имунитет се изгражда за двайсетина дни след поставянето им, обясниха епидемиолозите. Продължават и ежедневните съвместни проверки на полицията, ДВСК и РИОКОЗ в двата големи ромски квартала.

Само за последната седмица са издадени 7 заповеди за спиране на хранителни обекти без регистрация. Разпоредено е да се завиши съдържанието на хлор във водата на всички басейни и летни къпални на територията на областта, каза още д-р Дойкова.