Хари Хараламбиев с аналогии между процеса срещу медиците в Либия и дело за грабеж в Разград
Хари Хараламбиев с аналогии между процеса срещу медиците в Либия и дело за грабеж в Разград / снимка: DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Неочаквана аналогия между процеса срещу българските медици в Либия и дело в Разград за грабеж, придружен с убийство, направи адвокат Хари Хараламбиев. Той защитава 27-годишния Алпер Хасан, който през април уби 47-годишната бизнесдама Румяна Генчева, взе й златна гривна и обеци за 500 лв., а тялото опита да захвърли и изгори.

Хараламбиев направи сравнението във връзка с това дали съдът да се съобрази с общественото мнение. Преди процеса в Разград започна подписка за постановяване на присъда „доживотен затвор без право на замяна". С 2300 подписа тя бе внесена в Окръжен съд-Разград и приета като доказателство в процеса.

Хараламбиев призова съдът да не се съобразява с подписката, разказа как след прочитане на присъдата на българските сестри в Либия попитал председателя на съдебния състав защо е постановил такова решение. Той отвърнал: „Защото тълпата отвън щеше да ме линчува". Либийците пред съда викали: „Вожде Кадафи, смажи българките, както смаза опозицията". Пред съда в Разград също има хора, те обаче с официално разрешение и без ексцесии издигнаха плакати с искане за тежко наказание на Алпер Хасан. След гражданското присъствие хората препълниха съдебната зала. „На косвен натиск сте подложени" - обърна се към съда Хараламбиев.

Делото се гледа по съкратената процедура, което означава, че присъдата, която е по Наказателния кодекс, ще бъде намалена с една трета. Младият мъж се призна за виновен. „Съжалявам", каза в последната си дума Алпер Хасан. Окръжният прокурор Огнян Дамянов поиска доживотна присъда без право на замяна, която след редуцирането да стане доживотна присъда. Същата бе позицията и на адвокатите на родителите и сина на убитата. Те заведоха и граждански искове: 250 000 лв. за сина и по 100 000 лв. за майката и бащата.
Адвокатите на подсъдимия - Хари Хараламбиев и Румен Воденичаров - апелираха да се промени квалификацията на обвинението, в убийство, придружено с кражба или в убийство по непредпазливост.

Съдът обяви, че ще произнесе присъдата в 12.30 часа.