Решението на Конституционния съд да отмени здравната реформа се приема със смесени чувства както сред лекарите, така и сред пациентите. Засега е ясно, че продължаваме да се лекуваме по начина, по който го правихме досега.

Според част от експертите хаосът в системата е неизбежен, защото новият ред на финансиране трябваше да влезе в сила след няколко дни. Според друга част от специалистите това е добре за пациентите, защото поне засега в историята остава желанието на министъра част от хората да изчакват, преди да влязат в болница.

Конституционният съд отмени здравната реформа на Москов

Снежана е със скъсан минискус. Постъпва в болницата вчера, а състоянието й не налага спешна операция, разказва историята на жената Нова телевизия

"Това не е животозастрашаващо състояние, но е състояние, при което колкото по-рано се извърши такава една интервенция, толкова по-малко са последиците за човека", обясни ортопедът д-р Динко Хубенов.

Затова той решава да я оперира веднага. Ако реформата беше влязла в сила, Снежана вероятно щеше да почака, защото не е спешен пациент. Отлагането по закон може да трае до два месеца. Достатъчно време, според лекарите, здравият крак да се превърне в протеза.

"Ако не си свършим работата на време и тя стигне до изкуствена става, държавата ще се сдобие с поредния инвалид", коментира д-р Динко Хубенов.

Точно затова в тази болница приветстват решението на Конституционния съд. "Ние лекарите искаме да лекуваме и искаме да ни оставят да лекуваме, а не да ни регулират", заяви директорът д-р Николай Болтаджиев.

След решението на КС Здравна каса вече няма право да сключва договори с болници

С решението са съгласни и от пациентските организации. Нещо повече - оттам настояват министър Петър Москов да понесе отговорност за създалата се ситуация.

"През последната година и половина показа, че не става за администратор и ако има достойнство този човек, трябва да напусне системата", заяви Иван Димитров от Националния пациентски форум.

Проверката ни показа, че много от работещите в здравната система са учудени от решението на съда. Без изненада обаче го приеха юристите, които добре познават проекта на закона.

Москов обещава да прецезира отменените текстове на здравната реформа

"В тези текстове са заложени продължителност, тежест на заболяването, острота.  Като юрист мога да кажа, че тези критерии не са легално дефинирани. Защото като лекар знам, че всяко заболяване може да промени своята продължителност, тежест и острота", заяви адвокат д-р Мария Петрова - специалист по медицинско право.

И така след месеци обсъждане, засега сигурното е само едно - и за лекарите, и за пациентите всичко остава по старому.

Източник: Novanews.bg