Хаос и проблеми с приема на деца в 1-ви клас
Хаос и проблеми с приема на деца в 1-ви клас / снимка: БГНЕС
Хаос и проблеми с приема на деца в 1-ви клас
73001
Хаос и проблеми с приема на деца в 1-ви клас
  • Хаос и проблеми с приема на деца в 1-ви клас

За сериозни проблеми и хаос при приемането на деца в първи клас в Пловдив през тази година призна ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов. По думите му при над 800 деца има дублиране, родители чакат на опашки и висят пред списъци, което води до сериозно и излишно изнервяне на обстановката.

Според Стоянов проблемът се корени в липсата на единни критерии и правила за прием на първолаците в различните училища. „Друг въпрос е, че в едни учебни заведения приемът започва през октомври, а последните приключват през месец май - това създава допълни проблеми", обясни още зам.-кметът.

Той е категоричен, че единствено създаването на електронна система за прием на децата в 1-ви клас може да реши проблема. „Проведохме редица срещи с директори на училища и представители на Регионалния инспекторат по образование, на които представихме идеята за онлайн платформата.

За съжаление директорите не проявиха нужното разбиране и изразиха опасения, че учителите нямало да се справят с техниката", разказа още Стоянов.

Допълнително усложнение идва и от родители от съседните общини Родопи и Марица, които искат да запишат децата си в елитните пловдивски училища.

През месец септември тази година се очаква в Пловдив да бъдат записани около 2800 първолаци.

Други новини от Пловдив