Хамстера бил кръстен на пантофите си
Хамстера бил кръстен на пантофите си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От къде идват прякорите в бандата на "Наглите" разкриват Цветан Гемишев и Анна Заркова в "Труд"

Операция "Наглите" напълни следствените изолатори с мъже с прякори: Прасето, Релето или Гробаря, Шкафа, Йожи, Гребеца, Бореца, Цуро, Културиста или Касапина, Хамстера..., припомня "Труд" и разкрива как са се родили някои от тези прякори.

"Това не е случайно. Прякорът е осмиващо име, което се дава на някого, за да подчертае негови лоши качества. Етнографите сочат, че открай време народът определя тези с прякорите като "лошави хора".

Когато прякорът на задържан за престъпление се разгласява, той изпълнява ролята на обществена присъда над личността. По тоя начин напоследък се компенсира липсата на присъди в правния мир", коментира за изданието известен езиковед.

"Труд" разкрива: Павел Петров е Прасето, защото е работил в свинарника на Ловешкия затвор. И заради свинщините, които после прави: охранява и мъчи отвлечени хора в Къщата на ужасите, докато уж излежава присъда в Казичене.

Даниел Димитров е Релето, защото има тикове и заеква. Викат му и Гробаря, защото заравял трупове на убити в Плана планина.

Прокопи Прокопиев е Поли Културиста или Касапина, защото се фука с мускулите си. И понеже той лично режел ушите и пръстите, които Наглите пращали на близките на отвлечените - като страшно кърваво послание.

"Антон Петров е Хамстера. Защо ли? Може би защото хамстерът е животно, активно в тъмната част на денонощието. Всеядно е, но и хищник - гледаш го, че си хапва семена, а то прилапва и червеи и щурци - всичко по-малко от него, което се мерне пред очите му", пише "Труд".

Спецполицай, участвал в операцията по задържането на Антон Петров, разказал, че прякорът Хамстера му е даден от полицаите. "Ние го кръстихме Хамстера. Името му беше едно такова обикновено, не можахме да го запомним... Петров - като на оня другия Петров - Алексей. И малкото му име беше някакво от често употребяваните - Антон ли беше, Иван ли... Като отидохме у тях (на 17 декември - б. а.), видяхме в коридора едни смешни пантофи - с апликации на хамстер отгоре... И така взехме да му викаме - оня, Хамстера", разказва спецполицаят.