/ БГНЕС
След като първоначално предложи на съда, прокуратурата се отказа от споразумението с Кристиян Бойков по обвинението за теча на данни от НАП. Това съобщиха за БТА от държавното обвинение. 

Софийският градски съд трябваше в петък да гледа внесено от прокуратурата споразумение с Бойков, който първоначално беше обвинен в тероризъм, след източването на лични данни от НАП, но през април 2023 г. СГС върна делото на прокуратурата заради допуснати съществени нарушения.

С внесеното споразумение прокуратурата и Кристиян Бойков се съгласяваха наказателното производство срещу него за извършено компютърно престъпление да бъде прекратено и да му бъде наложенa глоба.

Собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров е пуснат от ареста срещу 100 000 лева

Ссобственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков са подсъдими за безпрецедентната кибератака през 2019 година срещу масивите на Националната приходна агенция. Тогава изтекоха личните данни на над 5 милиона души.

На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица – 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства.

Съдът отново прекрати делото за изтеклите лични данни от НАП

В обвинителния акт бе обяснено, че Тодоров и Бойков са извършили престъпление по глава Първа от НК – „Престъпления против републиката“. И че всички престъпления по тази глава имат „политическа цел или цел да засегне властта в републиката“. Според прокурора в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков „е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, БТА