Гюнтер Ферхойген пристига във Велико Търново
Гюнтер Ферхойген пристига във Велико Търново / cнимкa: Sofia Photo Agency

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по предприемачеството и индустрията Гюнтер Ферхойген пристига на посещение във Великотърновски регион. Той ще бъде придружаван от вицепремиера Меглена Плугчиева. Двамата се очаква да кацнат около 10:00 часа на летището в Горна Оряховица, където ще бъдат посрещнати от кмета на града Йордан Михтиев.

Делегацията ще инспектира обекти в региона, изградени с пари от европейските фондове. Ферхойген и Плугчиева ще огледат регионалната пречиствателна станция за отпадни води, която обслужва Горна Оряховица, Лясковец и Долна Оряховица. Проектът е финансиран със средства от предприсъединителната програма ИСПА. Гостите ще посетят и великотърновското село Арбанаси, където с пари от Програма „ФАР” преди година бе изграден парк „Лакото".

Еврокомисарят ще разгледа и известната арбанашка църквата "Рождество Христово" и "Констанцалиевата къща", след което ще направи обиколка и на историческите паметници във Велико Търново. Той ще посети музей "Възраждане и учредително събрание" и ще се качи на хълма Царевец.

Визитата на Гюнтер Ферхойген у нас е по покана на министър-председателя Сергей Станишев.