Гърция и Украйна благодарят на Станишев
Гърция и Украйна благодарят на Станишев / netinfo

Министър-председателят Сергей Станишев получи благодарствено писмо от гръцкия си колега Костас Караманлис за проявената съпричастност и за незабавното съдействие, което България предложи в отговор на разрушителните пожари, опустошили Гърция през миналия месец, съобщиха от Пресцентъра на кабинета.

В писмото си гръцкият премиер пише, че солидарността от страна на България е доказателство за отличните съседски отношения между двете страни.

На 28 август Станишев и Караманлис обсъдиха в телефонен разговор ситуацията в южната ни съседка след опустошителните пожари и в помощ на своите колеги за Гърция заминаха екипи от българската пожарна.

В друго писмо до българския министър-председател министърът на труда и социалната политика на Украйна Михаил Папиев благодари за гостоприемството, оказано на деца, пострадали от Чернобилската катастрофа. Летуването на малчуганите на Черноморието беше организирано под патронажа на българския премиер.

„Благодарение на оздравителната почивка децата от Киевска област – един от най-силно замърсените от радиацията райони на Украйна, усетиха топлината на слънчева Варна, получиха пълноценно, балансирано хранене, радваха се на доброто отношение от страна на организаторите”, пише министър Папиев. „Ние високо оценяваме подкрепата и разбирането от страна на правителството на България в помощ на украинските деца, пострадали вследствие на Чернобилската катастрофа”, се казва още в писмото.