Младен Маринов
Младен Маринов / Правителствена информационна служба
Динамична и променлива е ситуацията по отношение на граничните пунктове с Гърция. Това отбеляза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на редовното заседание на Министерския съвет.

"Към момента, въпреки че ситуацията от гръцка страна е променлива, ГКПП "Кулата" работи и в двете посоки, естествено при попълване на необходимите електронни декларации. Това каза Младен Маринов на заседанието на МС.

На ГКПП „Кулата” е спокойно, няма опашка въпреки новите изисквания за влизане в Гърция

Граничният пункт "Илинден" е затворен на изход за туристи, на вход от Гърция към България работи.

"Златоград" не работи и в двете посоки, "Ивайловград" работи в двете посоки, "Капитан Петко Войвода" работи в двете посоки. "Маказа" към момента работи и в двете посоки, но се очаква към обяд пунктът да бъде затворен от гръцките власти, допълни министърът на вътрешните работи на заседанието на МС.

Междувременно от "Гранична полиция" посъветваха пътуващите към Гърция български граждани задължително да носят със себе си хартиено копие на QR-кода, който се генерира при попълване на делкарацията за влизане в страната.

На гръцкия граничен пункт Ексохи, съпределен на българския ГКПП Илинден, не се пропускат чужди граждани за влизане в Гърция с туристическа цел. Пропускат се само товарни автомобили и сезонни работници, притежаващи трудови договори. На влизане в България няма ограничения, съобщават граничните власти.

Граничните власти препоръчват на пътуващите към Гърция туристи да носят хартиено копие на електронната форма PLF (Passenger Locator Form), която да могат да представят на гръцките власти при влизане в южната ни съседка.
 
БГНЕС