Гълъб Донев
Гълъб Донев / БТА
"Обединихме се около това да подкрепим Проекта на постановление, за да може бизнесът до края на октомври да кандидатства за август и септември за подкрепа на заетостта - на тези от тях, които са с намалените обороти в процентите, които са предложени в постановлението. Промяна ще има и за работниците при един работодател. Променяме срока от 1 януари на 1 май, така че тези работници, които са назначени в този период, също да могат да попаднат в кръга на лицата, които ще бъдат подкрепени по Постановлението“, това каза Гълъб Донев след национален съвет за Тристранно сътрудничество.

"Ще бъдат подкрепени лицата, които са засегнати от затварянето на дейността при установяването на дейността на предприятията по икономическите дейности по Заповед на държавен орган. Това е министърът на здравеопазването и съответните директори на регионалните здравни инспекции", каза още Донев.

"Продължението за бюджета за мярката 60 на 40 до края на годината е 250 млн. лв., като се предвижда средномесечно тази помощ да е помощ за 67 000 - 73 000 служители. А 100 млн. лв. са предвидени за мярката "Запази ме +" (тази мярка е за работници, преустановили работа и тя ще продължи до средата на следващата година), като при тази мярка се предвижда средномесечно да бъде около 67 000 работници и самоосигуряващи се лица да бъдат подпомогнати по тази мярка", каза още Донев. 

Относно условията за кандидатстване по мярката 60 на 40, Гълъб Донев уточни, че: "При спад на оборота 30 % - подкрепата е 50 %. При спад на оборота с 40 % - подкрепата е с 60 %", уточни Донев.

"Нямаме основание да не подкрепяме продължението на мярката 60 на 40, но сме раздвоени от някои детайли, които касаят различни икономически дейности. Освен тона ние настояваме категорично за ангажимента от вицепремиера Донев, че в много бърз порядък от време това правителство ще подготви работа по една нова нотификация, за да имаме подготовка, предоставена на разположение на едно ново правителство", заявиха от КНСБ.

"Ние също подкрепяме марката 60 на 40. Важно е да отбележа, че, ако се наложи работниците да излязат в неплатен отпуск, в следствие на ограничаване на дейността на компанията, в която работят, те трябва да си платят здравните осигуровки. Това беше така и в предподния вариант на постановлението", отбеляза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".