Гузенбауер: Икономическото развитие на България е много добро
Гузенбауер: Икономическото развитие на България е много добро / снимка: Министерски съвет

Икономическото развитие на България е много добро и това е резултат на последователната финансова политика, която води правителството. Това заяви гостуващият у нас федерален канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер след среща с премиера Сергей Станишев.

Гузенбауер е на посещение в страната ни по покана на министър-председателя Станишев. На среща на четири очи двамата са обсъдили икономическото сътрудничество между двете страни, членството на България в Европейския съюз, както и ефектите от световната финансова криза.

Българският премиер подчерта, че Австрия е най-големят по обем инвеститор у нас и допълни, че тази традиция ще се запази и в бъдеще.

Над 3,5 млрд. евро са вложили австрийски фирми в България. Станишев посочи, че засега страната ни е много стабилна икономически, но тя не е изолирана от другите европейски държави, които вече са засегнати от финансовата криза. Вероятно това ще се отрази и на икономическия растеж на страната.

От своя страна федералният канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер подчерта, че страната ни върви успешно по пътя на членството си в ЕС. По думите му то не е било изпреварващо и най-голямото доказателство за това е доброто икономическо развитие на България. Гузенбауер допълни, че политиката на бюджетен излишък е успешен ход от страна на българското правителство. Според него това е една от основните причини за стабилността на страната ни на фона на световната финансова криза.

Австрийският премиер бе категоричен, че България върви в правилната посока и това ще бъде оценено и в следващия доклад на Европейската комисия.