Гугушева е на път да изгуби сегашния си пост в Апелативната спецпрокуратура
Гугушева е на път да изгуби сегашния си пост в Апелативната спецпрокуратура / снимка: БГНЕС, архив

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за освобождаване на Галя Гугушева като зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор в АСП, съобщиха от Апелативната спецпрокуратура.

Предложението на Сарафов се основава на разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия и предизвиканите от тези съмнения отказ от подкрепа на кандидатурата й в Народното събрание, и оттегляне на кандидатурата от самата Гугушева.

Според Борислав Сарафов е недопустимо прокурор, над когото тегне и най-малка сянка на съмнение за неговите морални качества, да заема и изпълнява длъжността заместник-административен ръководител в Апелативна специализирана прокуратура, пише БГНЕС.

Позицията на ръководителя на АСП е категорична, независимо от резултатите на извършващите се в момента данъчни- и имотни проверки на прокурор Гугушева. Борислав Сарафов е информирал Галя Гугушева за решението си.

Междувременно стана ясно, че изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да образува пълна проверка срещу прокурор Галя Гугушева. Това съобщи "Медиапул", позовавайки се на Найденов. По думите му проверката във ВКП ще обхваща всички данни за имотното състояние на Гугушева и семейството й, както и съмненията за пране на пари, детайлно описани в един от сигналите срещу нея, подадени до парламента миналата седмица.

 

По-рано през деня кандидатът за член на Конституционния съд Галя Гугушева реши да оттегли кандидатурата си след официалното становище на парламентарната група на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация.