Губернатор от правителството Станишев - с барбекю като на Доган
Губернатор от правителството Станишев - с барбекю като на Доган / DarikNews.bg, Радка Минчева

Бившият областен управител на Разград по време на правителството „Станишев" застава за втори път пред Темида. Това съобщи заместник окръжният прокурор на Разград Милена Пенчикова.

Срещу Наско Анастасов в съда в Търговище върви процес за длъжностни престъпления, свързани с ремонти на религиозни храмове, пострадали от мнима буря. Внесеният днес обвинителен акт е за безстопанственост, той касае изграждането с държавни пари на барбекю в бившата хижа на Областна администрация в местността „Пчелина" край Разград. Сградата бе продадена в края на мандата на Анастасов на фирма, с която е свързан брат му.

Пенчикова оповести данни за още три дела срещу бивши и настоящи управници, чиито обвинителни актове са внесени в началото на тези година.

Кметът на Лозница Айхан Хашимов вече е подсъдим заедно с двамата си заместници от предишния мандат заради неправомерно разходване на бюджетни средства и за умишлена безстопанственост. Щетите за държавния бюджет са в размер на 627 272 лв. Схемата е отново за ремонт на пострадали от мними бедствия сгради.

Подсъдим по 47 пункта е и бившият шеф на Областно Пътно управление Пламен Симеонов. Длъжностни и документни са престъпленията, заради които той застава пред съда, свързани са с нарушения на Закона за обществените поръчки.

Шефът на отдел „Транспорт" в община Разград Васил Цонев и двама автобусни превозвачи - Боян Минчев и Муртаза Ферад - ще бъдат съдени за документни измами и безстопанственост, свързани с разпределение на държавните дотации за транспортни услуги.

И четирите дела все още не са насрочени в Окръжен съд-Разград.