Грънчарова: Стига звезден прах
Грънчарова: Стига звезден прах / netinfo

Най-голямото проклятие след изборите за европейски депутати е някои политически сили да се нагълтат със звезден прах. Това заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова в коментар за резултатите от първия европейски вот в историята на България.

Не приемам тезата, че хората, които не гласуват, дават знак, че искат предсрочни парламентарни избори. Принадлежността към демокрацията изисква да не забравяме, че предсрочните избори никога не се предизвикват от мечтите на партиите, подчерта Грънчарова.

Според европейския министър нито една партия не е успяла да мотивира своите избиратели и това е огромното домашно за всички политици, независимо коя част на политическия спектър представляват.

Кампанията изобилстваше от събития, които оттласкваха вниманието на хората към неща, несвързани с изборите, каза Грънчарова. Според нея всичко, определяно в хода на кампанията като скандал, е последица от членството ни в ЕС, а именно – невъзможността, на която и да е институция да скрива нещата. В условията на членство всичко излиза наяве. Грънчарова заяви още, че не приема тезата, че ниската избирателна активност е предпоставка за предсрочни парламентарни избори.

В заключение Грънчарова заяви, че ще разчита в работата си на 15-те български депутати, които се присъединяват към най-големите политически фракции в Европейския парламент. Отнасям се с уважение към вота, който изпраща трима представители на "Атака", но не ми е известен случай новосформираната група на крайните националисти в ЕП да е участвала конструктивно в решаването на който и да е европейски въпрос, каза Грънчарова.