Грънчарова се срещна с Байерли
Грънчарова се срещна с Байерли / netinfo

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова се е срещнала днес с посланика на САЩ у нас Джон Байърли, съобщиха от Министерството на външните работи.

На срещата е била обсъдена подготовката за предстоящата среща на върха ЕС-САЩ, която ще се състои на 30 април във Вашингтон.

Министър Грънчарова е подчертала значението на трансатлантическите отношения и ги е определила като стратегическо партньорство с измерения в различни области от взаимен интерес.

Тя е акцентирала върху основни теми, които ще се обсъждат - сътрудничеството на ЕС и САЩ в Афганистан, Ирак, борбата с тероризма. Като приоритет Гергана Грънчарова е откроила ситуацията в Косово и региона на Западните Балкани.

Министър Грънчарова е благодарила за усилията на САЩ за благоприятно решаване на случая с българските медици в Либия и е изразила надежда проблемът да намери място в заключителните документи от срещата на високо равнище.

Посланик Байърли е уверил, че американската страна ще продължи да участва активно в диалога с Триполи за намиране на решение на казуса с българските медици.