Гръмотевични бури и градушки удрят в края на май
Гръмотевични бури и градушки удрят в края на май / Dariknews.bg, архив

Новият месец ще започне с облачно време. Максималните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса.

Още в първия ден на май облачността на запад отново ще започне да се увеличава и вплътнява и след обяд на места, главно в Западна България, ще има слаби превалявания. Над Източна България ще се заоблачи малко по-късно, и през деня хората там ще могат да се порадват и на слънчеви часове.

През целия май времето ще бъде обичайно за сезона, обещават синоптиците, но се очакват повече валежи от нормата. Най-ниските температури ще паднат до 5-10 градуса, а най-високите няма да надхвърлят 29 градуса, съобщи Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Очаква ни един дъждовен месец май

Това ще бъде най-дъждовният пролетен месец, прогнозира и синоптик от TV-MET пред в. "Труд". Страната често ще е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад.

Месецът ще започне със студ и дъжд. Веднага след великденските празници от север към Балканите ще се спуска студен въздух и първите няколко дни на май ще бъдат с температури под обичайните за периода. Очаква се градусите да се покачат най-много до 14-19.

На много места ще превалява и дъжд, като по-интензивни ще бъдат валежите на 2-3 май над Северна България.

В дните между 4-6 май минималните температури ще бъдат между 5-10 градуса, а по високите западни полета дори и по-ниски. Вероятно е там да се образуват къснопролетни слани, който са опасни за ранните зеленчукови градини, предупреждават експертите.

В периода 7-9 май времето ще бъде по-стабилно, с повече слънчеви часове и по-високи температури.

В началото на второто десетдневие отново ще захладнее и ще има чести превалявания. По-интензивни ще бъдат валежите около 11-13 май, а температурите ще се движат в интервала между 17-25 градуса. В този период е възможно да паднат и градушки.

През втората половина от второто десетдневие времето ще бъде по-стабилно, предимно слънчево, а валежите ще са на малко места, главно в планинските райони. Ще бъде и по-топло с температури около и над нормата.

През повечето дни на третото десетдневие краткотрайните валежи и гръмотевичните бури ще са често явление, но температурите ще се запазят около и под норма.

Ще ни вали ли дъжд по Гергьовден?

Освен усещане за лято през май можем да си припомним и за отминалата зима. Такива застудявания се случват много често около 24 май, припомнят метеоролозите. Така например през 1991 г. между 24 и 27 май в планинските райони вали сняг, като новата снежна покривка по най-високите върхове надвишава 40-50 см. На 26 сутринта жителите на Габрово, Самоков и Перник са изненадани от 15-сантиметрова снежна покривка.

Любопитно е, че според народния календар "Дъждовен май е плодородие безкрай". Ако през месеца често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, поверията са за суша. А ако на Гергьовден вали дъжд, лятото обещава да е сухо, но реколтата - богата.

Повече за времето днес и прогноза за следващите десет дни четете на Sinoptik.bg