Взрив в химическия комбинат „Свилоза” в Свищов. В голямото предприятие за целулоза е гръмнал котел под налягане, пълен с вода и органични отпадъци. На място веднага са изпратени полиция и пожарни коли. Няма данни за пострадали работници, нанесени са обаче сериозни материални щети, посочва NOVA.

Експлозията се е случила в 08:15 тази сутрин. Котелът под налягане, който е бил пълен с вода и органични отпадъци, е бил управляван дистанционно. До него не е имало досег на хора. Дистанционните системи постепенно са започнали да отказват и така се е стигнало до постепенно изключване, но въпреки това се е стигнало до взрив на 50-тонния котел. Толкова тона пара са изпуснати във въздуха над Свищов. Няма отклонение в нормите, тъй като това е котел, който преработва отпадъци, произвежда електроенергия и не замърсява околната среда.

„Турбината е изключена нормално. Содо-регенерационният котел е изключен нормално, но естеството на котела е такова, че и минимално количество вода да попадне в него – води до взрив”, обясни Михаил Друмев – директор на содо-регенерационен котел.

Преди три месеца котелът е преминал технически преглед. „Всички параметри бяха в необходимите граници. Нямаше установени течове по котела. Имаше пълен вътрешен и външен оглед и след това го пуснахме в експлоатация”, каза още Друмев.

Съоръжението е работило под налягане от 40 атмосфери. Регенерирало е отпадъците от производството на целулоза.

„Съоръжението е пуснато 1971 година в експлоатация. През 2007 г. е основно реконструирано и модернизирано”, посочи Михаил Колчев – изп.директор на „Свилоза” АД.

Заради аварията всички около 500 работници в „Свилоза” бяха евакуирани.

„Случват се тези неща. Не, че извинявам някой. Експертите ще кажат”, коментира Красимир Дачев – председател на Съвета на директорите в „Свилоза” АД.

Огледите на щетите тепърва започват, а производството в „Свилоза” е изцяло спряно.

От ръководството на химическия комбинат опровергаха първоначалните слухове, че в котела е имало вредни химикали като сода каустик. Тепърва утре ще започне разследване, тъй като котелът трябва да изстине.
nova.bg