Границата на България с Гърция беше блокирана за кратко от гръцките фермери днес.

Днес към 13.00 ч. те направиха жива верига край село Промахон, на около километър от граничния пункт и спряха нормалния трафик. Блокадата им продължи един час, след което бяха изблъскани от гръцката жандармерия.

Протестът им спря движението през границата и на Кулата веднага се образува трикилометрова колона от чакащи автомобили.

Движението на моторни превозни средства беше възстановено към 14.15 ч. Трафикът вече се е нормализирал, пропускат се камиони и в двете посоки.

Всяка година от последните 10 години гръцките фермери, които по това време нямат работа, блокират границата. С действията си те причиняват сериозни щети на българския бизнес. Само през миналата година загубите надхвърлиха 20 млн. лева, припомня БГНЕС.

От вчера гърците са блокирали и границата с Република Македония при КПП Евзони. На практика с действията си те блокират нормалното движение по всички основни магистрали, идващи от Европа.

В телефонен разговор гръцкият алтернативен министър, отговарящ за обществения ред, Николаос Тоскас е уверил българския вътрешен министър Пламен Узунов, че полицията предприема всички необходими мерки, за да не бъде допуснато блокиране на пътя към България и границата между двете държави, посочиха от МВР в съобщение до медиите.

Двамата министри са постигнали съгласие да поддържат директен контакт помежду си и да се информират взаимно както за конкретната ситуация, така и за всички други теми от взаимен интерес.

По заповед на вътрешния министър Пламен Узунов главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов е заминал за Благоевград, за да координира на място действията при евентуална промяна на ситуацията, се казва още в съобщението.

Междувременно и служебният министър на транспорта Христо Алексиев е изразил надежда в писмо до министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис гръцката държава да предприеме всички необходими мерки, за да не допусне затваряне на граничните пунктове и възпрепятстване на свободното движение на стоки и товари между двете държави, съобщи пресцентърът на ведомството.

Алексиев е посочил, че министерството на транспорта има готовност да търси по дипломатичен път разрешаването на всяка проблемна ситуация, която би попречила на свободното преминаване на превозни средства през границата.

Министърът е изпратил писма и до европейските комисари Виолета Булц и Елжбиета Биенковска, с които ги информира за ситуацията на българо-гръцката граница.