Грипът превзема България
Грипът превзема България / Thinkstock/Getty Images

Грипът се разпространява във все повече области на България. Вчера грипни епидемии бяха обявени и в Стара Загора, Русе и Монтана. До края на януари заразата ще обхване цялата страна, прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "Труд".

Удължават ваканцията на учениците заради грипа в няколко области в страната

Заради агресивността на болестта д-р Кунчев препоръча ваканцията на учениците да се удължи до 9 януари и това се предвижда във все повече области. Официално почивните дни за децата са до днес, а на 5 януари те трябва да са в класните стаи.

Удължиха ваканцията на учениците в шест варненски общини

5 и 6 януари, (четвъртък и петък) обаче, ще бъдат неучебни за децата в областите  Пловдив, Габрово, Севлиево, Велико Търново, Русе, Добрич, Бургас, Варна, Хасково, Монтана, Перник, Стара Загора, и Русе и общините Харманли, Карлово, Суворово, Трявна, Рудозем, Дряново.

Експерти решават да обявят ли грипна ваканция в Пазарджик

Ваканцията за учениците в шест от общините в област Ловеч ще бъде удължена до 8 януари включително със заповед на кметовете, съобщи днес началникът на Регионалното управление на образованието-Ловеч Еленко Начев.

Заради очакваното влошаване на метеорологичните условия и с цел превантивни мерки заради грипа за неучебни са обявени 5 и 6 януари в общините Ловеч, Тетевен, Априлци, Луковит, Летница и Угърчин. В четвъртък в класните стаи влизат единствено учениците от общините Троян и Ябланица.

Сняг и "кучи студ" от четвъртък в цялата страна

Грипна ваканция е обявена в община Благоевград, каза пред "Фокус" д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионална здравна инспекция-Благоевград. Периодът на нейната валидност е от 5 януари до 11 януари (сряда), включително.

Д-р Мончева подчерта, че това се отнася само за учащите се в община Благоевград. Мерките се взимат заради завишения брой заболели от вирусни инфекции. "От петък се очаква официално да бъде обявена и грипна епидемия", каза тя.