Грипът ни удря в края на януари
Грипът ни удря в края на януари / ThinckStock/Getty Images

"В над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари".

Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред Фокус по отношение на грипната епидемия и новите щамове.

„Началото на февруари се достига пик на епидемията средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици грипът успява да обхване цялата страна", заяви той, като поясни, че много внимателно следят обстановката, защото има промяна в сравнение с предишните години.

Без нови грипни вируси тази зима

„В развитието на щама има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип", обясни д-р Кунчев.

„Хората нямат изграден имунитет, не са изградили нужните антитела. „Свинският" грип вече пета година циркулира. Интересното е, че въпреки това запазва потенциала си все още да предизвиква заболявания", посочва специалистът.

Той припомня, че едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София.

„Зависи най-вече от това какво се случва в света и в Европа. Това, което се случва, е, че и там е сравнително спокойно. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното", посочи д-р Ангел Кунчев.

„Вероятно на 10-ти, 11-ти януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно", допълни главен държавен здравен инспектор.