Грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман, Долна Баня и Пещера
Грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман, Долна Баня и Пещера / снимка: БГНЕС, архив
Грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман, Долна Баня и Пещера
49484
Грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман, Долна Баня и Пещера
  • Грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман, Долна Баня и Пещера

В стотици училища в страната беше преустановен учебният процес заради грипната епидемия и влошената пътна обстановка. Най-много учебни заведения са затворени в Силистра - 20, Плевен - 18 и Русе - 17 заради влошената пътна обстановка. Поради висок процент на заболеваемост от грип са затворени 22 училища в Софийската област и шест в Пазарджик. Поради непредвидим ремонт на отоплителната инсталация врати затвориха училища в Кърджали, Пазарджик и Плевен.

От днес е обявена грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман, Долна Баня и Пещера, а от 27 януари и в област Стара Загора. Засега училищата няма да бъдат затваряни. Вече беше обявена грипна епидемия в общините Пазарджик и Самоков, припомнят от Министерство на здравеопазването.

Детските градини в голяма част от общините са празни, заради висока заболеваемост от грип. Това съобщи за Дарик държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Лекарите съветват при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения.

В периода от 19 до 25 януари от Регионалната здравна инспекция в Монтана са регистрирани 184 случая на остри респираторни заболявания. Най-засегната е групата на 5 до 14 годишни деца. От утре на територията на област Монтана се прекратяват плановите операции в лечебните заведения, преустановяват се свижданията в тях и се ограничават масовите обществени мероприятия. Легловият капацитет на стационарите се разширява за приемането на заболелите от грип пациенти. Спират се женските и детски консултации, профилактичните прегледи и имунизациите. Общопрактикуващите лекари ще посещават заболелите от грип по домовете.

Още пет училища от Пазарджишко излизат от утре в грипна ваканция. По данни на Инспектората по образование с преустановени учебни занятия са 11 учебни заведения в областния град. Само преди ден заради висока заболеваемост ваканция бе поискана за други шест училища от общината, където броят на отсъстващите болни ученици е висок.

По данни на образователния инспекторат много висока е заболеваемостта сред учениците в Септември, Брацигово, Пещера, Лесичово и Белово, но там не е обявена грипна епидемия и не може да бъде обявена ваканция.

Общо 241 ученици не присъстваха днес в класните си стаи в Търговищка област. Причината е силният снеговалеж и невъзможността им да бъдат извозени до училищата, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Търговище Невяна Захариева. Най-сериозно е положението в община Омуртаг, където повече от 200 деца не учиха. В община Попово 14 ученици не стигнаха до училището в Славяново, а в община Антоново 10 деца не можаха да бъдат извозени до средищното училище в село Стеврек.

Със заповед на кмета на Габрово петък е обявен за неучебен ден за всички училища на територията на общината. В централната градска част снежната покривка надхвърля половин метър. Обилният снеговалеж продължава над 15 часа.

От просветния инспекторат в Разград обявиха, че за три от седемте общини в региона утре ще е неучебен ден - Кубрат, Цар Калоян и Лозница. В община Разград ваканция има само за учениците, които пътуват до средищни училища.

Заради усложнената пътна обстановка, обилния снеговалеж, поледицата и силния вятър, 27 януари е обявен за неучебен в шест от общините на Добричка област - Балчик, Шабла, Ген.Тошево, Тервел, Крушари и Добричка. Преустановени за утре са учебните занятия и в каварненските села Септемврийци и Белгун, както и занятията в четири от детските градини в селата Българево, Раковски, Вранино и Септемврийци. Петъкът ще е учебен само за учениците от Добрич и Каварна, информира за Дарик началникът на РИО на МОМН Петър Петров.

Четири училища в област Пазарджик не отвориха днес врати за възпитаниците си. Това са учебните заведения в ардинските села Жълтуша, Падина, Бял извор и Горно Прахово. Причината е прекъснато електрозахранване, уточни шефът на Регионалния инспекторат по образование Гроздан Колев.

Поради влошена метеорологична обстановка, грипна ваканция и други на 26 януари 2012 е преустановен учебният процес в училищата.

Поради влошена пътна обстановка - 81 училища в следните области:
Видин - 5 училища;
Враца - 7 училища;
Габрово - 1 училище;
Кърджали - 1 училище;
Пазарджик - 1 училище;
Плевен - 18 училища;
Перник - 1 училище;
Пловдив - 3 училища;
Разград - 4 училища;
Русе - 17 училища;
Силистра - 20 училища;
Софийска област - 1 училище;
Стара Загора - 1 училище;
Шумен - 1 училище;

Поради висок процент на заболеваемост (грип) - 28 училища в следните области:
Пазарджик - 6 училища;
Софийска област - 22 училища;

Поради непредвидим ремонт на отоплителната инсталация - 8 училища в следните области:
Кърджали - 3 училища;
Пазарджик - 2 училища:
Плевен -3 училище:

Допълнителна информация може да намерите на сайтовете на регионалните инспекторати по образование.